Coraz więcej zwierząt w parkach Ugandy

28 września 2010, 09:05

Przedstawiciele Uganda Wildlife Authority (UWA) twierdzą, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat pogłowie zwierząt z tutejszych parków narodowych i rezerwatów znacznie wzrosło. Rzeczniczka organizacji Lillian Nsubuga ujawniła, że wg ostatnich danych, od 1999 r. populacja niektórych gatunków podwoiła się.



Zakażenie Ch. trachomatis sprzyja mutacjom

21 czerwca 2013, 12:44

Bakterie Chlamydia trachomatis sprzyjają powstawaniu mutacji.


Bariera siedmiu jaj

9 kwietnia 2008, 09:53

U mężczyzn w średnim wieku, którzy tygodniowo jedzą 7 lub więcej jajek, zwiększa się prawdopodobieństwo wcześniejszej śmierci. Wg autorów artykułu z American Journal of Clinical Nutrition, podczas 20 lat trwania studium wcześniejszym zgonem ryzykowali wszyscy mężczyźni z cukrzycą, którzy jedli jakiekolwiek jajka.


W ciągu 30 lat fast foody stały się bardziej niezdrowe

7 marca 2019, 16:59

Analiza oferty restauracji typu fast food z 30 lat pokazała, że choć menu stało się bardziej rozbudowane, wzrosła zawartość soli i kaloryczność, a porcje stały się większe.


Roboty debiutują w roli szpitalnych recepcjonistów

15 czerwca 2016, 06:16

Humanoidalny robot Pepper rozpoczyna pracę na recepcji 2 belgijskich szpitali. Zaprogramowano go w taki sposób, by "rozumiał" ludzkie emocje.


Czy kobiety przepraszają więcej od mężczyzn?

7 października 2010, 11:45

Kobiety przepraszają częściej od mężczyzn. Nie wynika to jednak z niechęci tych drugich do wyrażania skruchy czy unikania brania odpowiedzialności za swoje czyny. Gdy uwzględnić częstotliwość przepraszania po uznaniu danego działania za niewłaściwe, nie ma różnic między płciami, lecz panowie rzadziej po prostu uważają, że zachowali się nieodpowiednio.


Aktywność fizyczna korzystnie reorganizuje mózg

5 lipca 2013, 06:38

Aktywność fizyczna reorganizuje mózg w taki sposób, że zaczyna on słabiej reagować na stres, a lęk słabiej zaburza jego normalne funkcje.


Chemia za barem

23 kwietnia 2008, 10:07

Choć większość ludzi nie zwraca na to uwagi, gotowanie również jest chemią, tyle że praktyczną. Często właśnie skład chemiczny decyduje o tym, jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie. To dlatego np. bazylia "lubi się" z pomidorami. Grupą zawodową, która ostatnio bardzo się udziela w zakresie gastronomii molekularnej, są barmani. Dążąc do przygotowania jak najlepszych koktajli, wykorzystują ciekły azot, alginiany i chlorki. Dzięki temu uzyskują m.in. pianki marshmallow z whisky.


Po 2469 latach wykazali, że Herodot miał rację...

19 marca 2019, 13:28

W swoich "Dziejach" Herodot opisał sporządzane z drzewa akantu łodzie, na których starożytni Egipcjanie transportowali Nilem towary. Niektórzy naukowcy podawali jego opis w wątpliwość, gdyż nie było żadnych archeologicznych dowodów, że baris, bo o nich mowa, w ogóle istniały. Niedawno w zatopionym porcie Heraklejon natrafiono jednak na świetnie zachowany egzemplarz.


SMS-owanie wyzwala nieznany dotąd rytm fal mózgowych

28 czerwca 2016, 10:02

Wysyłanie SMS-ów wyzwala nieznany dotąd rodzaj rytmu fal mózgowych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy